انحراف شست یا هالوکس والگوس
انحراف شست (به انگلیسی: Bunion) یا هالوکس والگوس (Hallux valgus) که در فارسی به آن قوز شست پا و شصت کجی هم گویند، نوعی بدشکلی انگشت شست پا است. هالوکس والگوس یا قوز شست پدیده شایعی در انگشتان پا است و ۹۰٪ موارد آن در زنان اتفاق میافتد.
بیرونزدگی مفصل انگشت شست پا از مهمترین بیماریهای انگشتان پا است که در اثر فشار بلندمدتِ نامتعارف به مفصل (مثلاً با پوشیدن کفش تنگ و نامناسب) ایجاد میشود. هرچند پوشیدن «کفشهای نوک باریک» میتواند بیماری را تشدید نماید ولی عامل اصلی زمینه ارثی موجود در خانواده است.
نشانه های بیماری :
نشانههای بیماری شامل تحریک شدن و قرمزی پوست اطراف برجستگی، درد هنگام راه رفتن، قرمزی و درد موضعی، و در مراحل پیشرفته تر انحراف کامل شست به سمت سایر انگشتان پا است. در ناحیهء برجستگی احتمال بوجود آمدن تاول هم در اثر ساییدن پوست به کفش تنگ هم رایج است. یکی از مشکلات افراد با انحراف پیشرفته شست پا پیدا کردن کفش مناسب و راحت است چراکه بیمار مجبور است کفشهای سایز بزرگتر از پای خود تهیه کند که بتواند برجستگی اطراف مفصل شست را در کفش جا بدهد. این خود باعث پیدایش مشکلات دیگری هنگام راه رفتن خواهد شد. وقتی که انحراف شست پا به اندازه کافی شدید و پیشرفته شد، حتی با پوشیدن کفشهای گشاد هم در نواحی مختلف پا درد ایجاد میشود چراکه خود انحراف شست پا باعث ایجاد تغییر در نحوهء راه رفتن و بیومکانیک طبیعی عضلات و مفاصل و لیگامانهای پا میشود.
درمان:
در مراحل ابتدایی درمان انحراف شست بیشتر نگهداری و محافظت است. اقداماتی مثل پوشیدن کفش پنجه پهن، کفی طبی مخصوص هر بیمار، اورتاتیک، اورتزهای مخصوص، استراحت، داروهای مسکن جهت کاهش درد و التهاب و تورم و گذاشتن یخ روی قسمت متورم است. این درمانها بیشتر منجر به کاهش علایم و نشانهها میشوند تا اینکه خود اختلال انحراف شست پا را درمان کنند. درمان موارد شدید و دردناک جراحی توسط متخصص اورتوپد یا جراح پودیاتریست است.
دیدگاه ها